教育学部留学生赴重庆两江新区云锦小学参加数智赋能课堂教学研讨

发布时间:2024-04-22 15:33作者:来源: 浏览次数:

4月18日,第二届成渝双城智慧教育开放日暨素养导向下的区域协同课程改革研讨会在重庆市两江新区云锦小学隆重举办。为了让留学生亲身感受中国智慧教育赋能课堂教学带来的变革成效,教育学部国际部全英文教研室王雪主任、留学生班主任陈本友副教授组织学部近30位留学生前往云锦小学观摩学习。
    云锦小学,这所2021年9月创办的学校,是两江新区按照“基础教育强区,智慧教育新区”的目标,重点打造的一所优质公办学校。学校秉承“致广大而尽精微”的育人理念,努力打造个性化、智慧化的教育环境。

留学生们在老师引领下参观了学校的儿童丝织博物馆,深入了解了传统养蚕、缫丝、织锦、刺绣等中华文化的博大精深,并亲身体验了智能养蚕技术的魅力。

随后,留学生在老师们的带领下分成三个小组,分别观摩了数字赋能下的大单元教学、精准教学、专递课堂三类优秀课例展示,体验了语文、数学、英语、思政、音乐等多个学科的智慧课堂,感受到了数智教育带来的无限创新。

在“数智化教育带来的课程变革”圆桌沙龙中,留学生们聆听了教师说课分享和专家课例点评,对数智化教育的理念和实践有了更深刻的领悟。

活动结束后,留学生们纷纷表示受益匪浅。
    吉利同学(蒙古籍)说:“参观结束后,我陷入了深深的思考。智慧校园是一种技术的革新,它让我们看到了未来 教育的可能性,也让我们对教育的未来充满了期待。我相信,随着科技的不断发展,智慧校园将会为更多的学生带来更加优质的教育资源和学习体验。”
李白合同学(斯里兰卡籍)说:“在参观云锦小学的过程中,我深感智慧教育的无限潜力和价值。学校运用先进的教育技术,不仅丰富了教学手段,更激发了学生的学习兴趣。”
    Wilson Ifemjika Chinedu同学(尼日利亚籍)说:“My first visit to a Chinese primary school profoundly reshaped my perception of China’s education system. The meticulous integration of technology and infrastructure into the learning environment emerged as a pivotal priority for both the government and the populace. Witnessing the advanced technological integration at Yunjin Primary School unveiled a plethora of insights, reinforcing the notion that technology is an indispensable asset in fostering effective teaching and learning practices.”
    Samson Kifletsion Elias同学(厄立特里亚籍)说:“The insightful workshops, immersive experiences, and collaborative learning experiences have enriched my pedagogical practices and inspired me to new heights of excellence. I am profoundly thankful for the opportunity to learn, grow, and connect with fellow educators in such a dynamic and enriching environment. Southwest University's commitment to fostering innovation and lifelong learning is truly commendable, and I eagerly anticipate future collaborations。”
    Esther Onyinye Nwigwe(尼日利亚籍)说:“The visit reaffirms that education is not confined to textbooks and traditional methods. It’s about empowering students to think critically, communicate effectively, and thrive in an ever-changing landscape. As we continue our educational journey, let’s embrace these insights and equip our pupils for success in the 21st century。”
返程后,留学生们将此次难忘之旅的所见所闻所感记录并通过社交媒体分享了出来。

此次参观学习不仅拓宽了留学生视野,更激发了他们对智慧教育的浓厚兴趣。未来,国际部将会组织更多的文化交流活动,让留学生感受中国文化博大底蕴,感受中国教育的发展与变革。

撰稿:张欣雨
初审:陈本友